Drinkwater aan boord
.
Bacteriën in het drinkwater:
Water aan boord wordt gebruikt om van te drinken, spoelwater, douchen enzovoorts.
Het systeem bestaat veelal uit een watertanks van kunststof of RVS, pomp, hydrofoor en leidingsysteem, boiler of geiser en een paar tappunten.
Het waterverbruik vindt eigenlijk alleen maar plaats als je aan boord bent. Het komt met regelmaat voor dat het water langdurig in de tanks of leidingen blijft staan. Ook speelt de temperatuur mee. Bij drinkwater voor woningen lopen de leidingen in de straat op een diepte van ca. 1 meter. Hier heerst vrijwel een constante temperatuur onder de 10 graden Celsius. Bij een drinkwatersysteem bij een boot ligt dit anders. Het water wat in de tank en leidingen zit neemt sneller de omgevingstemperatuur aan. De watertemperatuur varieert met wel 15 graden Celsius. Ook wordt er via een slang de tanks gevuld. Deze zijn vaak inwendig vervuild. De watertanks worden ook niet geheel schoongemaakt. In verband met stuk vriezen van het watersysteem haalt men voordat het winter wordt het water uit de tanks en het overige watersysteem. Ook hierdoor ontstaan er resten die bacteriegroei mogelijk maken. De bacterie groei neemt in dergelijke watersystemen dus snel toe. Zonder maatregelen is dit water eigenlijk niet drinkbaar. Ook douches aan boord kunnen gevaar qua legionella opleveren. Verneveling van het water vindt hier plaats. Goed doorspoelen is hierbij van belang.
Oplossingen:
- Flessenwater:
Je kunt bijvoorbeeld flessenwater nemen. In buitenland tref je 5 en 10 liter bronwater kannen aan. Deze kun je goed schoonhouden en na vullen. Water uit de tanks gebruik je dan voor afwas en spoelwater.
- Filter en conserveringsysteem:
Wil je water aan boord zo vanuit de tanks kunnen drinken, dan zal je voor de tappunten filters moeten aanbrengen en in de tanks conserveringsmiddel moeten aanbrengen om bacteriegroei te voorkomen.
Veel landen kampen met vergelijkbare problemen op het gebied van drinkwater net als bij ons aan boord. Daarbij zijn de temperatuursverschillen vaak nog veel groter. Wateraanboord.nl heeft een compleet concept bedacht om water aan boord drinkbaar te houden. Zij hebben filters en een slimme oplossingen voor het aanbrengen van conserveringmiddel in de tanks ontwikkeld. Zie > Wateraanboord.nl
.
.
Drinkwater oplossing voor noodsituaties
Voor noodsituaties zijn er tegenwoordig ook middelen om van geen drinkwater, drinkwater te maken.
Hiervoor heb je de LifeStraw® . Vrij vertaald “levensrietje”. Dit rietje (buisje) hang je in het water (een glas, waterfles, rivier of poel/plas) en zuig je door het mondstuk het schone drinkwater op. De LifeStraw® is meerdere keren bruikbaar.
Met LifeStraw® heb je altijd drinkwater aan boord!
Lees meer op LifeStraw®
Voor overige informatie zie:
Meer weten over onderhoud? boot kopen? vaar opleidingen?