Wind verwachting met barometer bepalen slecht of goed weer

Ontstaan van wind:
Wind ontstaat onder andere door drukverschillen in de atmosfeer. Wind zal toenemen indien:
• de grote drukverschillen groter worden
• de de afstand tussen drukverschillen kleiner wordt

De barometer:
De barometer is een instrument om de windsterkte vooraf te bepalen. De wijzer is aangesloten op een soort weegschaal. Deze weegschaal meet het gewicht (luchtdruk) van de lucht om ons heen.
Bij kwikbarometers drukt de lucht op een reservoir gevuld met kwik die in verbinding staat met een dunne glazenbuis. Langs deze buis in een schaal aangebracht met daarop aangegeven van onder naar boven het aantal millimeter kwik. Hoe zwaarder de lucht op het reservoir duwt hoe hoger dat het kwik in de glazenbuis komt te staan. Indien de luchtdruk minder is zal de kwik minder in het reservoir worden gedrukt, waardoor het kwik in de glazen buis lager komt te staan. De aflezing op de schaal vindt plaats aan de bovenkant van het kwik in de glazen buis.

Naast kwikbarometers zijn er een aantal andere constructies bedacht om de luchtdruk te kunnen meten.

De schaal van de barometer:
Op de barometer is een schaal in mBar of Pascal of millimeter kwikkolom aangebracht.
Met de barometer kan je dus de drukverschillen in tijd meten.

Het bepalen van de windkracht of wind berekenen of wind bepalen:
Op de barometer valt goed te herleiden wat de windkracht wordt.
Drukdaling op de barometer
1 mbar/uur > 6 bft
2 mbar/uur > 7 bft
3 mbar/uur > 8 bft

Dus stel je meet en noteert om 15:00 uur een barometerstand van 1013 mbar en om 16:00 uur een stand van 1011 mbar, dan weet je dat het binnen een paar uur windkracht 7 wordt.

Om een goede voorspelling te doen van wat de wind de komende uren gaat betekenen, is het van belang de barometerstand om het uur te noteren. Aan de hand van de daling of stijging is zo te herleiden of het rustig weer blijft of dat de wind gaat aantrekken. Tevens kan je aan de hand van deze informatie besluiten op tijd een haven aan te doen of er voor te kiezen het ruime sop te kiezen.
Er zijn elektronische barometers te verkrijgen die een historie overzicht over de laatste 24 uur kunnen aangeven. Wel dien je er op te letten dat deze barometer een schaal per uur heeft en niet per 2 uur of meer. Je moet immers de drukstijging of daling per uur kunnen aflezen.

Soorten barometers:

Voor andere thema´s zie: Allesovervaren.nlDit artikel staat in Weer voorspellen • • Naar boven