In en uitvaren van een schutsluis, sluis doorvaren, in sluis afmeren, sluis aanmeren, sluis afmeren


.
.
HOE MOET JE EEN SLUIS IN EN WEER UITVAREN? OP ALLESOVERVAREN KUNT U DAAR ALLES OVER LEZEN.
.

Belangrijk om te weten:

Als je met de boot door de sluis moet varen, dan moet je de boot goed
in de sluis kunnen afmeren. Met enige regelmaat kom je een pleziervaartuig tegen die met de neus in tegengestelde richting ligt. Daarom is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden.
Als je van zoet naar zout vaart, maak dan eerst de achter landvast vast. Van zout naar zoet dien je eerst voor vast te maken. Dit heeft alles te maken met de stroming die ontstaat tussen het zoete en het zoute water. Vuistregel: rivier water stroomt richting zee. Stroom mee eerst achter vast, daarna voor.

Voordat je de sluis invaart, ga dan na of de grote vaart al in de sluis ligt. Ga niet eerst de sluis in en daarna de grote vaart. Wacht totdat de grote vaart aangemeerd is en de schroef eraf heeft gehaald. Door de enorme krachten van de schroef en boegschroef kun je met je boot tegen de kade gezet worden met alle schade van dien. Mocht de grote vaart de schroef er niet afhalen, roep dan de sluiswachter op of communiceer dit op kanaal 10 (scheepvaart onderling)

Dit geldt ook voor het uit de sluis varen. Houdt altijd de schroef en ook de boegschroef van de grote vaart in de gaten.

.
.
De voorbereiding:
Zorg dat alle landvasten zowel aan bak- als aan stuurboordzijde gereed liggen. Hang alvast de stootwillen/fenders klaar. De pikhaak dient ook paraat te liggen. Zorg voor voldoende zicht over het gehele schip.

Meld aan de bemanning  waar je de boot in de sluis gaat afmeren, door bijvoorbeeld bak of stuurboord en eventueel de 5e haalkom te noemen.

.
.
Het afmeren in de sluis:

Zodra je boot afgemeerd hebt, zorg ervoor dat je de landvasten niet geheel je bolder of kikker belegd. Zorg ervoor dat je lijn kunt vieren. Vaak zie je al aan het wier of het water gaat zakken of stijgen. Blijft continue
bij je landvast. Dit hoeft natuurlijk niet indien je langszij aan een ander schip af meert.

.
.
Het uit de sluis varen:

Bij het uitvaren, wacht totdat het licht op groen staat. Neem de tijd en vaar zodra er voldoende ruimte is de sluis uit. Let er op dat je uit het schroefwater van je voorligger blijft. Houdt daarbij stuurboord wal.

.
.
Voor verdere informatie zie:

Op de site varendoejesamen.nl, een initiatief van Rijkswaterstaat treft u ook informatie over de staande mastroute. U kunt brochures over deze route en over belangrijke knooppunten downloaden. Hierin staan tips die uw veiligheid bij drukke knooppunten kunnen vergroten.

.
.
Werking van een sluis zie:

.
.
Meer weten over onderhoud? boot kopen? vaar opleidingen?



Dit artikel staat in Bediening bruggen, Stuurmanschap • • Naar boven